Skratta eller gråta?

Den första april närmar sig och det pratas allt mer om IPRED.                                                      För er som inte vet vad lagen innebär så kan man kortfattat säga att privata företag får rätt att kolla upp vem som finns bakom ett visst IP-nummer. Sedan skickas ett kravbrev ut till personen som står på det IP-numret. Man kan likna det en fortkörningsbot som kommer hem i brevlådan och som man sedan snällt måste betala.

Undertecknad tycker det är en rätt intressant lag på så vis att den kriminaliserar en hel generation.Alltså vi ungdomar. Det är inte många jag känner som INTE laddar ned något eller har laddat ned något. Nu har ju visserligen en mycket bra tjänst i form av Spotify kommit ut och som jag gillar skarpt. Men, tusen gånger men, att ge privata företag (läs Film- och skivindustrin) mer makt än självaste polisen är ironiskt så det förslår. Att som exempel ett musikföretag ska börja arbeta med brottsbekämpning. Det klingar inget vidare i mina öron.

En möjlig situation efter 1 april:


Familjen Svensson har fyra datorer varav tre stycken som kör med trådlös uppkoppling. Familjens tre ungdomar laddar alla ned ”olagligt” medan deras moder ägnar sig åt att betala räkningar på datorn. IPRED-anhängarna hittar deras IP någonstans där den helt enkelt inte borde varit på. Tex på Piratebay. Dem skickar sedan ut ett kravbrev med böter. Abonnenten av uppkopplingen står på mamman i huset. Alltså blir hon ersättningsskyldig utan att har piratkopierat en enda fil. Att det sedan finns möjlighet till att någon utomstående har använt deras trådlösa accesspunkt på fel ("olagligt") vis är ju inte heller helt uteslutet. Rättsäkert? - Skulle inte tro det va.


En annan sak är att i och med IPRED kommer tekniken med att vara anonym på internet förbättras och börja användas av allt fler pga. rädsla för att bli upptäckt. Och detta gör att det blir lättare för dem verkliga asen på internet att gömma sig. Tex pedofiler och annat avskum.
Detta kommer försvåra utredningar och framför allt att sätta dit dem.

 

I min mening är det bara att lägga denna lagen under mattan och tänka om. Både en och två gånger. Att kriminalisera en hel ungdomsgeneration på detta vis är inte rätt väg att gå.
Gör det både enklare och billigare att köpa musik, filmer och annan konst så kanske fler personer börjar plocka fram plånboken. Eller varför inte följa Spotify's väg? Nu återstår det bara att hoppas att man kan ta IPRED som vilket första-april-skämt som helst.


Skål på er, D.

 

 


Kommentarer
Postat av: Åberg

Klockrent !!!

2009-03-24 @ 22:04:30
Postat av: Daniel

Våga vägra IPRED.

2009-03-25 @ 16:10:38
URL: http://baskerbo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0